H oe overtref je een niet te overtreffen succes? Dat was het vraagstuk waarmee ontwerper Paul Bracq werd geconfronteerd toen Mercedes-Benz hem vroeg een opvolger te ontwerpen voor de populaire 190 SL en 300 SL. De iconische 300 SL, bij velen bekend in de Gullwing-variant, en de eenvoudigere uitvoering, de 190 SL, waren immers succesnummers in de jaren 50.

MB Gullwing
Bracqs antwoord was verrassend simpel: door het over een compleet andere boeg te gooien. Het resultaat mocht er zijn. De W113-serie heeft een prachtige vormgeving en in vergelijking met de 4 cilinder motor uit de 190 SL had de 230 SL, het eerste model uit de W113-serie, een krachtigere 6 cilinder motor.

De 230 SL werd in 1967 opgevolgd door de 250 SL en een jaar later door de 280 SL. Qua uiterlijk verschilden de types weinig van elkaar, maar door de jaren heen kreeg de auto een meer luxe karakter. Moderne zaken als mechanische brandstofinjectie, schijfremmen rondom, stuurbekrachtiging, automatische transmissie en airconditioning vind je al terug in deze auto’s. Motorisch werd er ook steeds een schepje bijgedaan. De 280 SL was voorzien van een 2.8 motor met een vermogen van 170 PK.

En toch, dit is geen race-auto maar een tourauto. Achter het grote stuur, op het comfortable leder met een blik op het schitterende dashboard voel je je koning in je eigen rijk. De automatische versnellingsbak loodst soepel door de versnellingen en de stuurbekrachtiging completeert de luxe belevenis. Een rit naar de Côte d’Azur is geen straf in deze auto.

Pagode1

Het is daarom ook geen wonder dat deze auto in de smaak viel bij beroemdheden. Koning Hoessein, John Lennon, Audrey Hepburn, John Travolta, David Coulthard en model Kate Moss zijn bekende eigenaren.

En daarmee is Paul Bracq is er goed in geslaagd een tijdloze opvolger te creëren van een tijdloze voorganger.