Een herkenbaar vakantiebeeld voor veel veertigers: pa goedgemutst achter het grote stuur, moeder met de wegenkaart op schoot, kinderen op slaapzakken op de achterbank met het Donald Duck vakantieboek en een rol Fruittella, een extra tankje benzine als voetenbankje achter de voorstoel, dakje open en op naar Zuid-Europa. Daar aangekomen de achterbank uit de auto en voor de tent. Klaar voor drie weken zomervakantie.

Er is natuurlijk maar één auto die echt past in het plaatje dat ik hierboven heb geschetst: de 2CV…  het Eendje.

Het ontwerpproces van de 2CV begon in 1935, maar door de Tweede Wereldoorlog duurde het tot 1949 voordat de auto kon worden uitgeleverd. Het idee was een Toute Petite Vehicle (TPV), geschikt voor gebruik op het Franse platteland. Hoewel de lijst met specificaties daar goed op aansloot, zou het bij moderne auto-ontwerpers op zijn minst gefronste wenkbrauwen opleveren.

De auto moest geschikt zijn voor het probleemloos vervoeren van:

  • een boer met hoed
  • een 50 liter wijnvat of 50 kilo aardappelen of een schaap
  • en een mand eieren

Respect voor de ontwerpers, want volgens mij kun je met een 2CV dit lijstje probleemloos afvinken. Van de auto werden tussen 1949 en 1990 meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. Niet slecht voor een paraplu op vier wielen.

Wij vielen onlangs met onze neus in de boter met een uitnodiging om een zonnige middag met een Eend door de Beaujolais te toeren. Een geweldig leuke belevenis die duidelijk maakte dat deze auto ervoor zorgt dat klassiekergenot niet alleen is voorbehouden aan mensen met een hele ruime beurs.

              

Je zou kunnen zeggen dat er voor een moderne automobilist behoorlijk wat valt aan te merken op de 2CV. De techniek is primitief, het comfort niet echt 21ste-eeuws, opties zo goed als non-existent, de roestgevoeligheid bovengemiddeld en het vermogen… ach.
Maar draai het eens om en kijk naar wat de 2CV voor heeft op hedendaagse auto’s. Dat valt eenvoudig te verwoorden…. beleving, pure beleving.… en dat is meer dan voldoende!

Het is leuk om te merken dat de Eend, na jarenlang uit het straatbeeld te zijn verdwenen, tegenwoordig steeds vaker weer wordt opgepakt door klassiekerliefhebbers.

In onderstaande slider zie je een impressie van de enorme variatie aan 2CV’s en afgeleide typen.