T oen de Nederlandse zakenman Ben Pon in 1947 het notitieboek-schetsje van zijn idee voor een busje aan vertegenwoordigers van Volkswagen voorlegde, zal hij zich nooit hebben kunnen realiseren dat hij hiermee de basis legde voor een geweldig succes.

De Transporter kwam in 1950 op de markt als ‘Typ 2’, naast de ‘Typ 1’, de Kever. De productie startte bescheiden met tien busjes per dag. De vraag was echter enorm. Het eerste jaar werden er al 8.000 gebouwd en in 1955 was zelfs een extra fabriek nodig. Van de eerste Transporter-generatie (T1) werden tot 1967 1,8 miljoen exemplaren gebouwd.

De T1 dankte zijn populariteit mede aan de veelheid aan uitvoeringen waarin hij verkrijgbaar was. Variërend van gesloten bestelwagen en achtpersoons bus tot de camper die door de hippies in de harten werd gesloten en cultstatus verwierf. Zeer geliefd was ook de Samba-versie met 23 of 21 raampjes, tweekleurige carrosserie, vouwdak en vele chroomdetails.

In 1967 presenteerde Volkswagen de tweede generatie van de Transporter, kortweg T2 genoemd.  Zowel technisch als optisch was de constructie van de bus grondig herzien. Direct zichtbaar is de grote panoramaruit zonder middenstijl, de luchtinlaat aan de voorkant en de rechthoekige knipperlichten. Een van de belangrijkste technische vernieuwingen was de 1.6 liter motor die een vermogen van 47pk leverde. In de loop der jaren zou het vermogen verder worden opgevoerd tot 70pk. De T2 combineerde de zuinigheid en de robuustheid van de T1 met een frissere en modernere look. Het zou de meest verkochte Transporter aller tijden worden. Tot 1979 werden in totaal 2,93 miljoen exemplaren van de T2 verkocht.
Een speciale uitvoering van de T2, de T2c, gericht op de Midden en Zuid-Amerikaanse markt is tot 2013 in productie gebleven. Ter herinnering aan een tijdperk heeft Volkswagen met deze video de T2 een waardig afscheid gegeven.

Inmiddels heeft Volkswagen alweer de zesde generatie Transporters in productie. Voor liefhebbers van classics blijven de T1 en T2  (en tegenwoordig ook steeds vaker de T3) uitvoeringen echter bovenaan het verlanglijstje staan. Meer weten over de geschiedenis van de VW-bus; Udo Paulitz heeft met ‘VW-bus in woord in beeld’ een zeer leesbaar en mooi geïllustreerd boek geschreven.

De meest opvallende T1 en T2 varianten hebben we hierboven op een rijtje gezet.