I s het typisch Nederlands, dat tijdens een vakantie na een paar dagen van far niente aan een zwembad, al snel weer de behoefte opduikt om de omgeving te gaan verkennen?

Zo belandt ons gezin op een bloedhete zomerdag in Gubbio, een middeleeuws stadje in de Italiaanse regio Umbrië. Gubbio is bekend om zijn keramiek; een prettig oud stadje, licht toeristisch, maar in het hoogseizoen wat minder overlopen dan veel andere stadjes in dit deel van Italië.
Terwijl de dames in mijn gezelschap zich vermaken in de winkeltjes, valt mijn oog op een oude Fiat 500. Ik weet het, er zijn er meer dan 3,5 miljoen van geproduceerd, dus zo bijzonder zijn ze niet, maar in het typisch Italiaanse decor word ik elke keer weer verliefd op deze auto’s en moet ik me bedwingen er niet één mee terug te nemen naar Nederland.

De eigenaar ziet me bij zijn auto rondhangen en komt naar me toe om een praatje te maken. De man met het hoedje van papier blijkt een lokale bekendheid te zijn. Leo Grilli, een pottenbakker en eigenaar van een aantal keramiekwinkeltjes in Gubbio. Zijn kwaliteiten hebben hem in het verleden tot in de Verenigde Staten gebracht, waar hij zijn ambacht heeft gedoceerd aan studenten van Indiana University.

We praten even over zijn Fiat en het autootje blijkt lang geleden een rol te hebben gespeeld in een aflevering van ‘Scommettiamo Che’, de Italiaanse versie van ‘Wedden Dat’. Leo beweerde dat hij hangend aan de zijkant van zijn Fiat 500, met een pottenbakkerswiel bevestigd op een achterwiel, al rijdend een vaas kon creëren. Vanuit de studio gesteund door sterren als Monica Bellucci en Gina Lollobrigida ging Leo op het grote plein van Gubbio de uitdaging aan. Een bizarre weddenschap waar destijds half Italië en heel Gubbio voor uitliep en waarvan het TV-fragment nog terug te vinden is op YouTube .

Overigens viert Fiat in 2017 het 60-jarig bestaan van de 500. Dat gaat natuurlijk gepaard met een actiemodel, de Fiat 500 Anniversario. Sowieso de moeite van het bekijken waard is de verlengde “See you in the future” commercial die Fiat heeft uitgebracht als een ode aan de tijdloosheid van het design en de stijl van deze auto.